Koyasanilla Ikebanaa etsimässä

japani44 272

Tokassa ikebanassa on hentoja vaaleanpunaisia kosmoksia ja leikatessa tuoksuvaa eukalyptusta.

Ikebana on Japanissa lähtöisin buddhalaisilta munkeilta, joilla oli tapana asettaa kukkia Buddhan kuvan eteen. Sittemmin kukka-asettelu erkani temppeleistä ja sitä alettiin opettamaan myös maallikoilta maallikoille. Japanissa on lukemattomia vakavasti otettavia ikebana-koulukuntia, joilla on omat säännöt ja sertifioidut opettajat. Silti vähemmänkin ammattimainen asettelu on kivaa ja vaatii harjoittelua. On käsittämätöntä, kuinka opettajani vain tökkii lerppuvat cosmos-kukat kauniiseen ryhmään, mutta minun käsissäni niillä tuntuu olevan oma tahto.

Opettajani on asunut melkein vuosikymmenen Japanin suurimman buddhalaislahkon alkukodissa Koya-vuorella, jossa männynoksia on aseteltu maljakoihin ainakin 1200 vuotta. Päivämatka Koya-vuorelle Kobesta on mahdollisuuksien rajoissa, ja olen jo pitkään halunnut käydä siellä. Ikebana-opettajan vinkkien saattelemina saavuimme hiljaiseen temppelikaupunkiin puolelta päivin viimeisenä kesälomapäivänä. Koska oli arkipäivä turistisesongin ulkopuolella, saimme kulkea omassa rauhassamme puutarhasta ja temppelistä toiseen.

Ikebana yhdestä majoitustemppelistä

Ikebana yhdestä majoitustemppelistä

Buddhalaismunkit syövät perinteisesti vain vegaanista ruokaa (shojin ryori), josta Koya-san on myös kuuluisa. Itse asiassa temppeleiden shojin ryori on niin arvostettua, että useat japanilaisravintoloitsijat joutuvat paniikkiin kun ulkomaalaiset pyytävät ylipäätänsä kasvisruokaa. Poikkesimme Koyalla tofua valmistavassa Hamadaya-liikkeessä, jossa meille yllätykseksemme tarjottiin maistiaset ja selitettiin gomatofun valmistusprosessi. Seesami-kuzutofussa ei ole soijapapua ja hienolaatuisin tuoretavara säilyy syötävänä vain kaksi päivää. Harvinainen herkku oli rakenteeltaan erilaista kuin mikään mitä olen maistanut ja maultaan melkein kermaista. Liikkeen upea kartta on nyt meillä koristeena vessan ovessa. Kotiin ostimme kuivattua koyatofua matkamuistomyymälästä.

japani44 004

Gomatofu tarjoiltuna kukkateen, wasabin ja soijakastikkeen kera.

Illan pimetessä monet turistit suuntaavat temppeleihin, joista valtaosa tarjoaa illallisen, kylvyn, majoituksen vierashuoneissa ja herätyksen kuudelta aamupalvelukseen. Lysti maksaa noin 100 euroa henkeä kohden. Me olemme nukkuneet tatamilla ja käyneet temppeleissä ihan tarpeeksi, joten suuntasimme illaksi omaan sänkyyn. Sitä ennen meillä oli muutama minuutti ennen auringonlaskua aikaa seikkailla Okunoilla, joka on kaunein näkemäni hautausmaa: suloisia nuttupukeisia Buddhia ja ikivanhoja setripuita. Sammaloituneiden hautojen seassa oli myös muistomerkkejä muiden muassa UCC-kahville ja Panasonicille. Tunnelma oli rauhallinen ja mystinen, mutta ilta kylmeni nopeasti. Auringon laskeuduttua hautausmaan puissa räkätti käheitä lintuja ja Koya-sanin kivilyhdyt syttyivät. Oli aika mennä kotiin ja vaihtaa kukkamaljakoihin tuore vesi.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Hei, kiitos taas mainiosta kirjoituksesta. Näitä on niin mahtava päästä lukemaan, keitän aina kupin teetä ja istahdan nauttimaan tarinoistasi. Kuvat ovat upeita!

    1. Kiitos kommentista 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: