Vinkkejä sushin tekoon

Yläaste ja lukio 014

  • Tarvitset ainakin sushiriisiä ja norilevälevyjä.
  • Täytteiksi sopivat esimerkiksi: seesamin siemenet, kurkku, kesäkurpitsa, majoneesi, avokado, kypsät ja mureat lihat, purkkitonnikala, mäti, kevyesti höyrytetty tai hyvin ohut porkkana, salaatit ja tamagoyaki. Paprika ja kevätsipuli sopivat kohtalaisesti. Makeat, märät ja vahvanmakuiset täytteet eivät sopi kovin hyvin. Varmista raa’an kalan sopivuus sushiksi, tiedosta vakuumipakkauksen, lämpimässsä säilytyksen ja järvikalojen riskit.
  • Helpoimmalla pääset, kun laitat riisin, puolikkaita norilevyjä ja ohueksi leikattuja täytteitä tarjolle ja annat ruokailijoiden kääräistä niistä itse suupaloja vähän tortilloiden tapaan näin.
  • Riisi ei tartu käsiin, kun ne kastelee välillä kylmällä vedellä.
  • Sushi on parhaimmillaan, kun sitä ei ole pitänyt jääkaapissa.
  • Nigirisusheissa on riisimöykyn päällä viipale täytettä:
    • Huolehdi, että kädet ovat kosteat tai käytä muottia.
    • Muotoilu on helpompaa, jos riisin on jättänyt liian lämpimäksi.
    • Kauniita viipaleita koristeeksi saa kalan lisäksi esim. rullatusta munakkaasta ja kurkusta.
    • Halutessaan riisin ja täytteen voi sitoa yhteen norilevänyörillä: leikkaa pituussuunnassa norilevystä sentin levyisiä suikaleita ja suikaleet keskeltä poikki. Kostuta suikaleen päät vedessä ja kietaise nigirin ympärille.

  • Makisusheissa riisiä ja täytteitä rullataan norilevän sisään kääretortun tapaan ja rulla leikataan suupaloiksi:
    • Aseta norilevyn kiiltävä puoli vasten pöytää.
    • Reilusti alle sentin kerros riisiä levälle riittää. Muista jättää merilevälevyn yläreunaan kiinnityspintaa. Lasta tai nuolija saattaa helpottaa levittämistä.
    • Aseta täytteitä lähelle levyn alareunaa. Liian paljon täytteitä koituu rullaamisen kohtaloksi.
    • Rullauksessa voi bambumaton puutteessa käyttää sormia tai leivinpaperia. Rullaa itsestä pois päin ja kiristä välissä painamalla rullattua osaa itseesi päin. Varmista kiinnitys kostuttamalla norilevyn yläreunaa.
    • Rullan on hyvä olla tiivis, mutta ei riisipuriste. Anna rullan levätä hetki kiinnityspinta pöytää vasten.
    • Leikkaamiseen vaaditaan talon terävin veitsi, joka kannattaa pestä välillä kylmällä vedellä.

  • Tarjoile sushi wasabin, säilötyn inkiväärin (gari) ja japanilaisen soijakastikkeen kera. Älä pilaa sushia pahanmakuisella soijakastikkeella. On parempi antaa jokaisen ruokailijan sekoittaa soijaan makunsa mukaan wasabia kuin tunkea sitä liikaa jokaiseen sushipalaan. Sekä vaaleanpunainen että vaalea inkiväärisäilyke maistuvat hyviltä. Soijassa dippaamista siistimpi vaihtoehto on pirskottaa soijaa tippapullosta sushin päälle.
  • Älä syö sushia ruotsinlaivalla, pakasteena tai kiinalaisessa ravintolassa Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, tai jos syöt, anna itse tehdylle sushille toinen mahdollisuus.
Mainokset

2 kommenttia

  1. Tampereelta löytyy nykyisin jo ihan kelvollisia sushi ravintoloita, joten maakuntien parjaamisen sen osalta voisi lopettaa 🙂

    1. Varmasti 😉 Parjaaminen juontaa juurensa ajalta jolloin sushibuumi teki tuloaan ja kiinalaisten ravintoloiden kokit laajensivat ruokalistojaan Japanin suuntaan vähitellen muuallakin kuin Helsingissä (Tampereella en käynyt). Sushin tekeminen kymmenille tai sadoille asiakkaille halvalla hyvin vaatii opettelua. Söin silloin toisinaan sushia, jossa rasva pisaroitui seisseiden lohiviipaleiden päälle ja riisi oli niin kumista että makirullapalat olisivat pomppineet lattiasta kuin superpallot. Tämä opetti minulle, että uutta ruokalajia kannattaa kokeilla useamman kuin yhden kerran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: